Τετάρτη 29 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ και ΝΑΤΟ αμφισβητούν τα σύνορα στο Αιγαίο

Πολύ συχνές είναι οι παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο
Πολύ συχνές είναι οι παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο
Με μια αράδα, στην οποία ...βεβαιώνει πως άκουσε τις ελληνικές και κυπριακές ανησυχίες σχετικά την τουρκική επεκτατική πολιτική, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδρίασε την περασμένη Δευτέρα, διέλυσε, όπως συνήθως, τις προσδοκίες που καλλιεργούνται από τις αστικές κυβερνήσεις διαχρονικά για την δήθεν υποστήριξη που απολαμβάνει η χώρα από τους συμμάχους της.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ σήμερα αλλά και του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, επένδυσαν στην δήθεν ευρωατλαντική υποστήριξη (ΕΕ και ΝΑΤΟ) ενώ είναι ακριβώς το γεγονός ότι έχουν εμπλέξει την χώρα στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς αυτό που αποθρασύνει και την Τουρκία, με τις γνωστές παραβιάσεις στο Αιγαίο. Χτες, μετά τη σύνοδο, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θεώρησε μάλλον επιτυχία της ότι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί της, την άκουσαν να περιγράφει τα ελληνοτουρκικά προβλήματα. Στις δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε: «συμμόρφωση αλά καρτ και επιλεκτική εφαρμογή των συμφωνηθέντων δεν μπορεί να γίνει δεκτή» και ισχυρίστηκε ότι πρέπει να γίνουν σεβαστές οι ευρωπαϊκές αρχές. Πάντως σύμφωνα με τουρκικές εφημερίδες εμφανίζεται ως λόγος των συνεχών παραβιάσεων στο Αιγαίο, «η ενόχληση της Τουρκίας για τις περιπολίες πλοίων της λεγόμενης υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων της ΕΕ (FRONEX) στα τουρκικά παράλια».

ΚΚΕ: Εμπαιγμός τα περί «διεθνούς δικαίου»

Σε σχόλιό του, για τις δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει: «Η ελληνική κυβέρνηση καμώνεται πως δεν βλέπει ότι η στρατηγική της Τουρκίας, αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, υποστηρίζεται από τη θέση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, να μην αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο. Επομένως αποτελούν εμπαιγμό κατά του λαού τα περί διεθνούς δικαίου, γιατί αυτό είναι ιμπεριαλιστικό. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, καθορίζεται από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ